· 

Kent u de sluipmoordenaar sepsis?

Een patiënt wordt drie jaar lang behandeld met Nifedipine en diuretica in verband met hartfalen ten gevolge van hoge bloeddruk.

Door het medicatiebeleid van de huisarts, cardiologen en internist in het ziekenhuis loopt haar gewicht op van 59 naar ruim 89 kg.

Er is sprake van ernstige oedeemvorming in buik en benen.

 

Medicatie vanaf mei tot 1 oktober 2015:

3x200 mg Amiodaron - 2x200 mg Amiodaron - 1x200 mg Amiodaron.

3x50 mg Tramadol - Fentanyl pleisters - 3000 mg Paracetamol met Codeine.

 

Wat zijn de gevolgen van Decubitus bij onbehandelde diabetes?

Decubitus betekent voor de patiënt veel pijn en ongemak. De doorligwonden genezen vaak traag. Daardoor verlopen ook een revalidatieproces of een genezingsproces veel langzamer. Bovendien kunnen door decubitus levensbedreigende complicaties optreden. Een bloedvergiftiging (sepsis) bijvoorbeeld, doordat bacteriën uit de wond in de bloedbaan terechtkomen.

Eind augustus 2015 zijn er tekenen van decubitus, maar het eerste bezoek van de wondverpleegkundige is op 15 september 2015. Geen antibiotica en geen behandeling diabetes. Ook is er sprake van een anusinfectie.

 

De patient overlijdt op 1 oktober 2015 kort na ontslag uit het ziekenhuis. Patient werd op 25 september 2015 ontslagen met een katheter die later verstopt blijkt te zijn. Vermoedelijke doodsoorzaak is longoedeem in combinatie met sepsis. Complicaties van doorligwonden of decubitus zijn onder meer bot- en gewrichtsinfectie, een ontsteking van vooral los bindweefsel, en snel uitbreidende bacteriële huidinfectie en bloedvergiftiging.