· 

Astma cardiale en longoedeem

Bron InfoNu Mens en Gezondheid

Oorzaak

Hartastma moet niet verward worden met astma. Deze laatste betreft een vernauwing van de bronchiën (luchtwegen). Hartastma ontstaat wanneer het hart ziek is en niet meer voldoende pompfunctie heeft. Dit noemen we ook wel hartzwakte of decompensatio cordis. Hartzwakte kan ontstaan door bijvoorbeeld een hoge bloeddruk of een hartinfarct (afsterven van hartweefsel door zuurstoftekort). Maar ook kan hartzwakte ontstaan door ziekte van de hartkleppen of de hartspier zelf. Wanneer hartzwakte plotseling ontstaat wordt dit veroorzaakt door een hartinfarct.

Zowel de linkerharthelft als de rechterharthelft kan verzwakt zijn. Wanneer de linkerharthelft verzwakt is, treedt vaak na een tijdje ook verzwakking van de rechterharthelft op. Verzwakking van de linkerharthelft veroorzaakt in veel gevallen hartastma.

 

Symptomen

Hartzwakte is in het begin op te merken door vermoeidheid, vooral bij inspanning. Later treedt de vermoeidheid ook op zonder inspanning. Bij liggen is er zeker het gevoel van een moeizame ademhaling. Bij rechtop zitten verdwijnt dat gevoel weer.

Hartastma ontstaat doordat de linkerharthelft het bloed vanuit de longen niet meer voldoende weg kan pompen. Hierdoor blijft er een teveel aan vocht in de bloedvaten van de longen achter en treedt vanuit de bloedvaten in de longen. Dit brengt verschillende klachten met zich mee. Overdag vallen de klachten wel mee. Het bloed wordt vanuit de longen naar het hart toe getrokken dankzij de zwaartekracht. Ook eventuele vochtophopingen (oedeem) worden richting de benen toe getrokken.