· 

Hoge bloeddruk: waarom kan dat schadelijk zijn?

 Internist Yvo Sijpkens over verzadigd vet en cholesterol in een ketogene leefstijl

 De hoogte van het LDL-cholesterol is dan minder relevant. Verzadigd vet uit echt voedsel is alleen ongunstig bij een overmaat aan koolhydraten, waardoor een hoge vetinname bijdraagt aan teveel vetopslag. Bij een koolhydraatbeperking worden de vetten meer als brandstof gebruikt zonder nadelige gevolgen op het lipidenprofiel. Voeding die bestaat uit vet en eiwit leidt veel eerder tot verzadiging en maakt door afname van honger dagelijkse vasten episodes en juist verlies aan vetmassa goed mogelijk.
Het zou dus niet verstandig zijn om alle verzadigde vetten weer te vervangen door koolhydraten en ook niet door meervoudig onverzadigde vetten die ook schadelijk kunnen zijn (de genoemde oliën).
LCHF maakt de mens metabool efficient en flexibel. Dit betekent niet alleen dat minder voedsel nodig is, maar ook dat bij een verbetering van de insulinegevoeligheid ook weer wat complexe koolhydraten (volkorenbrood, aardappelen, fruit) mogelijk zijn, zolang het aantal eetmomenten max 2-3 keer per dag bedraagt, en men zorgt voor voldoende beweging, goede slaap en minder stress.

 Dit komt dan weer overeen met de mediterrane leefstijl (Pioppi), waardoor de werelden toch weer meer bij elkaar komen.

 

https://www.jeleefstijlalsmedicijn.nl/internist-yvo-sijpkens-over-verzadigd-vet-en-cholesterol-in-een-ketogene-leefstijl/

 

Wat is de rol van voeding bij decubitus?

 

Rol van voeding bij decubitus . Een volwaardige voeding met voldoende voedingsstoffen draagt bij aan een optimaal herstel van de wond. Bij decubitus zijn voornamelijk de voedingsstoffen energie, eiwitten, vocht en vitamines van belang.

 

Bloedvergiftiging, sepsis

 

Bij sepsis tasten de bacteriën niet alleen een orgaan (bijv. de longen) of orgaanstelsel (bijv. de urinewegen) aan, maar dringen ze meestal ook door tot in de bloedbaan. In dat geval kan de toestand zeer snel verslechteren. Een intensieve behandeling in het ziekenhuis is nodig. Een sepsis is levensbedreigend.