Reacties op het artikel in Medisch Contact
Klaas Rozemond, universitair hoofddocent strafrecht, Amsterdam24-07-2021 15:29
"De Hoge Raad heeft de uitspraak van het Centraal Tuchtcollege in de "koffiezaak" vernietigd "in het belang der wet". Het argument van de Hoge Raad was dat het tuchtcollege niet zonder meer de uitspraak van de toetsingscommissie had mogen volgen, maar een "eigen, zelfstandig oordeel" had moeten geven over de uitleg van de schriftelijke wilsverklaring. Op het punt van de informatie aan de patiënte over de voorgenomen levensbeëindiging en het overleg met haar heeft de Hoge Raad echter geen oordeel gegeven, en het tuchtcollege had hierover wel een "eigen, zelfstandig oordeel": de arts had de patiënte wel moeten informeren en wel met haar moeten overleggen over de voorgenomen levensbeëindiging. Dat punt uit de uitspraak van het tuchtcollege geldt nog steeds, en de arts heeft zich daarbij ook neergelegd: ze heeft geen herziening van de uitspraak van het tuchtcollege gevraagd. In de berichtgeving over de zaak is dit tuchtrechtelijke aspect naar de achtergrond verdwenen, maar de waarschuwing van het tuchtcollege aan de arts geldt nog steeds. Meer hierover is te lezen in het boek Het zelfgekozen levenseinde, te verkrijgen via ISVW-uitgevers en de boekhandel. Ik heb ook enkele juridische artikelen over de zaak gepubliceerd met nadere uitleg over de juridische complicaties. Die artikelen zijn hier "open access" te vinden:
Met het oordeel van de medische tuchtcolleges in de "koffiezaak" hebben de toetsingscommissies geen rekening gehouden toen zij in november 2020 hun euthanasiecode verruimden en artsen meer bevoegdheden gaven om euthanasie te plegen bij mensen met dementie. Voor die verruiming worden de toetsingscommissies nu verantwoordelijk gehouden."
Reactie 2
De medische tuchtcolleges waren in de geruchtmakende "koffiezaak" van oordeel dat de arts onzorgvuldig had gehandeld en dat oordeel geldt nog steeds: de arts heeft van dat oordeel geen herziening gevraagd. Meer hierover is te lezen in het boek Het zelfgekozen levenseinde (https://isvw.nl/shop/zelfgekozen-levenseinde/), Zie ook het artikel in Medisch Contact 2020, nummer 39 (25 september 2020): "Dement is iets anders dan wilsonbekwaam".
Reactie 1
Het interview met Jeroen Recourt, voorzitter van de toetsingscommissies euthanasie, in NRC Handelsblad van 23 juli laat zien wat er op dit moment mis is bij de toetsingscommissies. Recourt zegt in het interview helemaal niets over de mensenrechten die in het geding zijn wanneer artsen de levens beëindigen van mensen met dementie. Deze mensenrechten zijn neergelegd in het Verdrag inzake de Rechten van Personen met een Handicap. Bij de recente verruiming van hun euthanasiecode hebben de toetsingscommissies geen rekening hebben gehouden met dit verdrag. De afgelopen twintig jaar hebben de toetsingscommissies ook geen enkele uitspraak gedaan waarin het recht op leven en het zelfbeschikkingsrecht van mensen met dementie worden genoemd. Een onafhankelijk onderzoek naar de uitspraken van de toetsingscommissies is daarom dringend noodzakelijk, zoals procureur-generaal Rinus Otte heeft bepleit bij minister van Justitie Ferd Grapperhaus, die politiek verantwoordelijk is voor de bescherming van de fundamentele rechten van mensen met dementie.