· 

Vooroordelen in de huisartsenpraktijk

Quote late James Baldwin "Not everything that is faced can be changed but nothing can be changed until it is faced".

 

Gedragstrainer Şeydâ Buurman-Kutsal geeft onder meer aan huisartsen en andere zorgverleners workshops waarin zijzelf ervaren hoe het is om beoordeeld te worden op basis van uiterlijke kenmerken in plaats van op gedrag en inzet.

 

"Ik ben een neutraal persoon, patiënten moeten alles tegen mij kunnen zeggen." Veel artsen zullen zo redeneren en dat oprecht menen. Maar werkt dat in de praktijk ook écht zo? Onze achtergrond beïnvloedt immers hoe we kijken naar en reageren op andere mensen. Daarbij zijn we ons vaak niet bewust van onze eigen vooroordelen en van het effect daarvan op andere mensen.

 

Eyeopener

Voor de huisartsen die de workshop over diversiteit volgen, is vaak de grootste eyeopener dat ze allemaal dénken heel open en bereikbaar voor iedereen te zijn, maar dat ze dat vooral bezien vanuit hun eigen positie. “Soms kun je door niet in te grijpen onbedoeld ook racisme of discriminatie in de hand werken”, zegt Buurman-Kutsal. “Bijvoorbeeld door uitingen die niet gewenst zijn niet af te remmen, zoals een opmerking van een praktijkassistente op een artikel in de krant. Je intenties zijn echt iets anders dan het effect van wel of niet handelen. Het is belangrijk om je daar bewust van te zijn.” 

 

Tips van Şeydâ Buurman-Kutsal 

Vraag jezelf af welke kansen je benut om diversiteit binnen het team te brengen. 

Werk je in een ‘witte’ praktijk? Stap uit je comfortzone en ga eens sparren met huisartsen die in een gemengde praktijk werken. 

Geef aandacht aan het anders zijn van patiënten met een etnisch andere achtergrond. Stel je in dat gesprek ook kwetsbaar op. 

Besef dat het omgaan met discriminatie en racisme voor sommige mensen veel stress oplevert, wat zijn weerslag kan hebben op hun mentale of fysieke gezondheid.