· 

Informed Consent en Bejegening Patiënt

Huisartsenpraktijk

 

Betreft: Klacht over behandeling mevr. H. L. in verband met chronisch hartfalen.

 

Mijn moeder, mevr. H. L. is vanaf januari 2011 tot en met haar overlijden op 1 oktober 2015 bij u onder behandeling geweest vanwege o.a. chronisch hartfalen. Om die reden willen wij als nabestaanden en direct belanghebbenden graag opheldering over uw handelwijze met betrekking tot haar medicatie en behandeling tijdens haar verblijf in woonzorgcentrum. Mevr. L., was bekend met hartfalen en gebruikte reeds jarenlang (ruim 18 jaar) medicatie voorgeschreven door de cardioloog: (Captopril daarna Perindopril, Nifedipine, Furosemide in combinatie met Cardioaspirine). In 2008 kreeg ze een pacemaker in verband met het sick sinus syndroom (hartritmestoornissen).

 

Captopril-Perindopril bij hartfalen

Haar voormalige huisartsen C. en G. hebben haar voorgeschreven medicatie continu gehandhaafd omdat dit van groot belang is voor de behandeling van hartfalen. In het nabestaanden gesprek dat wij onlangs hebben gevoerd met haar cardioloog heeft hij ons uitgelegd dat hartfalen een slechte prognose heeft en dat het doel van behandeling is om door middel van medicatie de symptomen te verlichten en de kwaliteit van het leven te behouden en te verbeteren. Hij benadrukte dat medicijnen een belangrijk onderdeel zijn van de behandeling van hartfalen.

Wij willen daarom graag opheldering over de vragen die wij als bijlage bij deze brief hebben toegevoegd. Dit betreft de volgende hoofdpunten:

 · het afbouwen, stopzetten en onthouden van haar hartfalenmedicatie;

· het behandelen van longklachten terwijl deze mogelijk het symptoom waren van het hartfalen;

· het alsmaar toedienen van meer plasmedicatie;

· het steeds weer toedienen van zware pijnstillers;

· ingrijpende beslissingen die u heeft genomen, waaronder bovengenoemde punten zonder haar dochter/schoonzoon (mantelzorgers) hierover te informeren of te overleggen. Dit was zeker nodig vanwege de diagnose Alzheimer die in 2010 door de geriater bij mevr. L. was vastgesteld!

· het staken van de medische behandeling;

 · geen adequate medicatie in verband met ernstige decubitus en wondinfectie rondom de anus;

· medische verrichtingen waarvoor u 38 consulten in rekening brengt? H.L. L. Chronisch hartfalen/Decubitus woonzorgcentrum

· uw rol als verbindende factor tussen alle betrokkenen;

· Wettelijke vertegenwoordiging dochter mevr. L.

 

Bejegening patiënt

Behalve bovengenoemde medische vragen vinden wij het onbegrijpelijk dat u na het overlijden van onze moeder/schoonmoeder niets meer van u heeft laten horen. U bent immers haar huisarts geweest! Wij moeten de cardioloog in deze gelijk geven dat “niet alle artsen beschikken over voldoende sociale vaardigheden”.

 

Wij verzoeken u om binnen 2 weken na ontvangst van deze brief een schriftelijke reactie te geven op de vragen in de bijlage. Wij rekenen op uw medewerking!