· 

Jaarlijks 550 gevallen van verborgen euthanasie met morfine

Krantenartikel AD

Van der Heide, hoogleraar besluitvorming rond het levenseinde bij het Erasmus MC, onderzocht op verzoek van Nieuwsuur de gegevens van het laatste landelijke Sterfgevallenonderzoek. Volgens haar worden de gevallen waarbij sprake is van een overdosis morfine ten onrechte niet gemeld bij de toetsingscommissie voor euthanasie. 'Als artsen zich niet aan de regels houden, is er sprake van uitholling van de euthanasiewet.'

 

Morfine wordt vaak gebruikt om de pijn te stillen bij mensen die stervende zijn, maar mag volgens de wet niet worden gebruikt voor palliatieve sedatie of euthanasie. Deskundigen en hoogleraren noemen de cijfers in de uitzending 'schokkend'.

 

Orde

De Orde van Medisch Specialisten vindt 550 gevallen 'veel', maar zegt dat er fouten worden gemaakt doordat artsen niet goed weten wat de regels zijn voor het toedienen van morfine. De orde is geschrokken van de cijfers, zegt een woordvoerder in de uitzending. Specialisten gaan de regels nog eens goed doornemen en willen ook in overleg treden met ziekenhuizen.

 

Morfine is een sterke pijnstiller die vaak gebruikt wordt bij mensen die stervende zijn. Voor palliatieve sedatie of euthanasie moeten andere middelen gebruikt worden.