· 

Kwetsbare ouderen met een migratieachtergrond

In dit geval wekte de heer Kuzu wel onze belangstelling omdat we slachtoffer zijn geworden van een kwestie, nl. het overlijden van onze moeder op 1 oktober 2015 onder omstandigheden die ons doen denken aan bovenstaande. Wij vinden dan ook dat dhr. Kuzu in deze kwestie een punt heeft.

 

Onze moeder, overleed in Florence Loosduinse Hof nadat haar huisarts(en) ertoe overgegaan zijn de voor haar noodzakelijke behandeling (hartklachten) eenzijdig te stoppen, zonder overleg, zonder evaluatie en zonder ruggenspraak op een wijze waar onze moeder en wij nooit voor gekozen zouden hebben als we het geweten hadden. Naar onze mening is curatief handelen gestopt (in april 2013) en overgegaan in palliatief handelen zonder dat dit zodanig benoemd is of hierover gecommuniceerd is. Onze moeder is niet gehoord, niet begrepen en men heeft geen rekening gehouden met haar culturele achtergrond noch met haar levensovertuiging. (wat volgens de KNMG wel zou moeten in dit soort processen!)

 

Onze moeder kwam uit Suriname en was zeer gelovig. Haar lijfspreuk was: “Als God het wil” en ze meende ook oprecht dat het niet aan artsen maar aan God is om te bepalen wie leeft en sterft. Zoals gezegd, ze leed aan systolisch hartfalen, was al bijna 20 jaar succesvol onder behandeling met hartmedicatie en onder controle van opeenvolgende cardiologen.

 

Sinds haar overlijden voeren wij als nabestaanden een strijd om te achterhalen waarom de huisartsen de behandeling hebben gestopt maar we krijgen hier geen plausibele antwoorden op. De tuchtzaak tegen beide huisartsen is voorgekomen op 10 januari jl en op 7 maart jl. ongegrond verklaard.

 

 

We hebben steeds de Inspectie voor de Volksgezondheid hierover geïnformeerd maar zij slaan er naar ons gevoel nauwelijks acht op. Daarom richten we ons rechtstreeks tot U in de hoop dat U deze zaak wilt volgen en met een kritisch oog wil beschouwen. Tijdens de behandeling van de tuchtzaak kregen wij niet het idee dat men bereid is om kritisch naar het handelen van de artsen te kijken. Wij hopen dat U dit wel wil doen. Voor onze overleden moeder, voor ons en voor andere kwetsbare ouderen die moeite hebben hun wil kenbaar te maken.