· 

Vrijbrief voor magie versus Evidence Based Health Care

Regionaal Tuchtcollege 7 maart 2017

Arts en Zorg versus bewoonster Florence Loosduinse Hof.

Mevrouw L. stond onder behandeling van dr. D., cardioloog in het Hagaziekenhuis, die steeds heeft benadrukt dat medicatietrouw van levensbelang was bij hartfalen. 7. Bij zowel huisarts C. als huisarts G. was het gewicht van mevrouw L. onder controle; zij woog tussen de 56-59 kg. Tijdens het afbouwen en staken van haar cardiale medicatie heeft er toenemende oedeemvorming in enkels, buik en armen en een geleidelijke wichtstoename van 59 kg in december 2010 naar 86 kg in april 2015 plaats gevonden. Haar nierfunctiewaarden volgens de apotheker waren in die periode: 44% in juni 2010, 44% in april 2013, 41% in februari 2014, 29% in 20 september 2015. 8. Mevrouw L. is vanaf 2012 diverse keren opgenomen in het ziekenhuis

Mevrouw L. stond onder behandeling van dr. D., cardioloog in het Hagaziekenhuis, die steeds heeft benadrukt dat medicatietrouw van levensbelang was bij hartfalen.

Bij zowel huisarts C. als huisarts G. was het gewicht van mevrouw L. onder controle; zij woog tussen de 56-59 kg. Tijdens het afbouwen en staken van haar cardiale medicatie heeft er toenemende oedeemvorming in enkels, buik en armen en een geleidelijke wichtstoename van 59 kg in december 2010 naar 86 kg in april 2015 plaats gevonden. Haar nierfunctiewaarden volgens de apotheker waren in die periode: 44% in juni 2010, 44% in april 2013, 41% in februari 2014, 29% in 20 september 2015.

Mevrouw L. is vanaf 2012 diverse keren opgenomen in het ziekenhuis.

Tijdens de ziekenhuisopname in februari 2015 op de Longafdeling heeft mevrouw L. verklaard dat zij niet dood wilde en niet koos voor euthanasie. Dit is ook in lijn met haar levensovertuiging

Van het nabestaandengesprek dat op 18 december 2015 met dr. V. heeft plaatsgevonden is een verslag gemaakt door de heer L. P. Citaten uit dit gesprek met dr. V. “Er was sprake van diastolisch hartfalen. De knijpkracht van het hart was goed, maar de vacuüm-aanzuigende werking van het hart was te zwak. Er was sprake van een verdikte hartspier waardoor het hart zich niet goed kon ontspannen. Dit heet linkerventrikelhypertrofie. Komt door overbelasting van het hart en door longitudinale hoge bloeddruk. Het enige wat je kunt doen is behandeling met medicatie die de pompkracht van het hart bevordert, zoals Captopril, Perindopril en Adalat.”

12. Mevrouw P.C. is van mening dat de conditie van het hart, onzichtbaar, nauwelijks merkbaar is ondermijnd door het afbouwen en uiteindelijk staken van ondersteunende hartmedicatie die mevrouw L. al jarenlang gebruikte en waarvan door eerdere cardiologen, met name dr. D. is gesteld dat deze voor haar onontbeerlijk waren. Zij is niet overtuigd dat de eventuele bijwerkingen van de hartmedicatie zo ernstig waren dat afbouw en uiteindelijk staken noodzakelijk was.

13. Ten aanzien van de medicatie heeft mevrouw P.C. de nodige navraag gedaan bij cardiologen en apothekers. Perindopril/Captopril zijn cardiale medicaties die de pompwerking van het hart ondersteunen en verbeteren. Ze worden voorgeschreven door de cardioloog bij hartfalen en tegen hoge bloeddruk. Nifedipine (Adalat) is een bloeddrukverlagend middel door middel van vaatverwijdende werking maar mag bij hartfalen alleen worden voorgeschreven in combinatie met Captopril/Perindopril. Het gebruik van Nifedipine zonder Captopril/Perindopril kan het hartfalen volgens cardiologen en apothekers (apotheek M. en apotheek R.) verergeren omdat het hart harder moet werken waardoor de nevenwerking van dit middel gaat opspelen namelijk; toenemende oedeemvorming in het lichaam. Deze bijwerking staat vermeld op de bijsluiter van Nifedipine. Mevrouw L. heeft ruim 2 jarenlang, vanaf april 2013 t/m mei 2015 alleen Nifedipine voorgeschreven gekregen van de huisarts. In die periode zijn haar klachten toegenomen. Hetzelfde geldt voor de Amiodaron (middel tegen boezemfibrilleren). Mevrouw P.C. heeft van dr. V. begrepen dat dit een geneesmiddel is dat ernstige bijwerkingen kent en alleen in combinatie met een ACE remmer als Perindopril veilig kan worden gebruikt. Zonder Perindopril of vervangende ACE remmer krijgen de nare bijwerkingen de overhand en kan het zelfs levensbedreigend zijn bij kwetsbare patiënten. Mevrouw P.C. heeft van de apothekers begrepen dat een dalende nierfunctiewaarde nog niet voldoende een indicatie was om de ACE remmers af te bouwen of te staken. Bij een nierfunctiewaarde tussen de 20 en 40% mag je als arts vanaf 25 Mg tot 100 Mg Captopril per dag toedienen. Eerst beginnen met een geringe dosering en pas dan langzaam opvoeren tot de tolerantiegrens van de patiënt.

14. Mevrouw L. is vanaf 2011 sinds het afbouwen en staken van haar cardiale medicatie 8 keer opgenomen geweest in het ziekenhuis. Beide huisartsen hebben nooit een gericht verzoek gedaan aan de cardioloog om de conditie van het hart te onderzoeken door middel van een echocardiogram. Voor zover al sprake is van overwogen ingezet beleid heeft er geen evaluatie van dat beleid plaats gevonden.

 

15. De laatste echocardiografie dateert van september 2008 bij de pacemaker implantatie. Volgens dr. B. (2nd opinion gesprek) is echocardiografie het enige diagnostisch middel om de achteruitgang van het hart bijvoorbeeld het overgaan van systolisch naar diastolisch hartfalen vast te stellen. In dit gesprek legde dr. B. uit dat het monitoren van het hart via echocardiografie verstandiger was geweest tijdens het afbouwen van de cardiale medicatie. Gelet op de frequente ziekenhuisopnamen was een gerichte vraag aan de cardioloog m.b.t. de conditie van het hart en eventuele bijstelling van medicatie noodzakelijk voor diagnostiek en behandeling.

Vervolg