Euthanasie · 15. maart 2022
Vrijbrief voor magie versus Evidence Based Health Care
Evidence Based Health Care, kortweg EBHC, is al jaren de standaard in de Nederlandse zorg.
Euthanasie · 15. maart 2022
Diagnostiek hoeksteen van behandeling
Moeten wij terug naar de arts die alles al weet en niets hoeft te onderzoeken?
Decubitus · 12. februari 2022
Decubitus en risico op sepsis, bloedvergiftiging
Een wondverpleegkundige van de zorginstelling komt pas drie twee weken nadat de doorligwonden zijn geconstateerd door het zorgpersoneel en de huisartsen langs om een analyse en behandelplan te maken. Er wordt geen antibiotica voorgeschreven.
Euthanasie · 12. februari 2022
Kwetsbare ouderen met een migratieachtergrond
Enige tijd geleden kwam Dhr. Kuzu van de partij ‘Denk’ in het nieuws met een stelling over het verhoogde risico dat ouderen met een migrantenachtergrond lopen omdat artsen “de stekker er makkelijker uit zouden trekken” bij deze mensen. Deze stelling riep maatschappelijk veel verontwaardiging op en ook bij de toenmalige minister van VWS, mevrouw Schippers. De minister reageerde hierop met een uitnodiging dit soort excessen bij de Inspectie te melden.
Euthanasie · 09. oktober 2021
Jaarlijks 550 gevallen van verborgen euthanasie met morfine
Naar schatting 550 patiënten per jaar sterven als gevolg van een overdosis morfine. Dat zegt hoogleraar Agnes van der Heide. Volgens haar gaat het om een verborgen vorm van euthanasie.
Medisch Tuchtcollege · 09. augustus 2021
Liegen tegen de tuchtrechter mag niet
Wie op een leugen wordt betrapt bij het Regionaal Tuchtcollege, kan niet voor meineed worden vervolgd. Maar dat wil nog niet zeggen dat bewust onwaarheden verkopen tegen de tuchtrechter is toegestaan.
Diabetes · 09. augustus 2021
Braken en diabetes en toch geen glucose prikken
Het persoonlijk belang van de huisarts, aan wie de mogelijkheid tot het verwerven van inkomsten uit waarneming aldus wordt ontnomen, weegt niet op tegen het algemeen belang van de patiëntveiligheid. volgens het Centraal Tuchtcollege.
Wet WGBO · 09. augustus 2021
Medicatieveiligheid en Patiëntveiligheid
Per jaar belanden 27.000 mensen in het ziekenhuis door verkeerd medicijngebruik. Een groot aantal overlijdt door medicatiefouten en verkeerde diagnostiek. In 2013 werd wettelijk vastgelegd dat de reden van voorschrijven op een recept moet staan bij 23 geneesmiddelen die bij verkeerd voorschrijven dodelijk zijn. Naar het effect van deze maatregel is geen onderzoek gedaan. Niemand weet dus of er nog steeds mensen aan verkeerd gebruik van die groep medicijnen overlijden.
Wet WGBO · 09. augustus 2021
Informed Consent en Bejegening Patiënt
Een belangrijk uitgangspunt van het gezondheidsrecht is dat de patiënt toestemming geeft voor het uitvoeren van een medische behandeling. Zonder toestemming is er immers sprake van een ongeoorloofde inbreuk op de integriteit van een patiënt. Om rechtsgeldig toestemming te geven heeft de patiënt goede informatie nodig. Daarom moet een arts, alvorens toestemming te vragen, de patiënt eerst informatie geven over het voorgenomen onderzoek of de voorgestelde behandeling. Citaat KNMG.

Meer weergeven