Mevrouw L. leed vóór 2011 niet aan diabetes. Zij werd regelmatig onderzocht door haar voorgaande huisartsen. Zij ontwikkelde diabetes nadat zij in Florence Loosduinse Hof kwam wonen. Bepaalde voeding, dranken en het onthouden van noodzakelijke medicatie hebben hieraan bijgedragen.

Zij kreeg in augustus 3x50 mg Tramadol dagelijks toegediend en voedsel en drinken werden haar onthouden. Zie klinische opname op 2 september 2015 in het Haga Ziekenhuis. Diagnose: ernstige uitdroging en bloedglucosewaarde van 16,3 mmol.

Download
Ergotherapeut bij hartfalen
Mevrouw L., bewoner van Florence Loosduinse Hof lijdt aan hartfalen maar sinds 2013 is haar noodzakelijke hartfalenmedicatie stopgezet door huisartsen van Arts en Zorg. Mevrouw kampt met toenemende benauwdheid en komt in ademnood. Op 1 oktober overleed ze aan astma cardiale.
Ergotherapeut schrijft in haar rapport dat mevrouw L niet trainbaar is. Er is duidelijk een gebrek aan empathie maar hier ontbreekt ook het niet pluis gevoel bij deze zorgverlener. Ergotherapeut heeft nooit actie ondernomen om de preventie en behandeling van decubitus te bevorderen.
55. Voorbeeldbrief zorginstelling ergoth
Adobe Acrobat document 149.5 KB
Download
Diëtist bij hartfalen en decubitus
Mevrouw L, bewoner van Florence Loosduinse Hof lijdt aan hartfalen maar sinds 2013 is haar noodzakelijke hartfalenmedicatie Perindopril stopgezet door de huisartsen van Arts en Zorg. Ze wordt sinds mei 2015 minder mobiel en na een ziekenhuisopname in het Haga Ziekenhuis in mei 2015 wordt ze bedlegerig door het toedienen van hoge doseringen Amiodarone.
Voeding bij decubitus is belangrijk, en deze rol is niet goed vervuld door de diëtiste.
Het genezen van een wond vergt veel energie. Daarom is de energiebehoefte van een cliënt met decubitus sterk verhoogd.
Eiwitten zijn van groot belang! Eiwitten zorgen voor het opbouwen van huidweefsel en spieren.
Vocht en mogelijk vitamine C, arginine en zink.
49. Voorbeeldbrief zorginstelling dietis
Adobe Acrobat document 2.0 MB
Download
Wondverpleegkundige bij decubitus
Mevrouw L, bewoner van Florence Loosduinse Hof is op 15 september 2015 behandeld door de wondverpleegkundige van genoemde zorginstelling. In de 3e week van augustus 2015 waren reeds tekenen van doorligwonden. Dit is niet gemeld aan de familie ondanks dat mevrouw L duidelijk last had van pijn in de omgeving van haar genitaliën. Na herhaaldelijk verzoek van de dochter, bijna 3 weken later, komt de wondverpleegkundige langs.
Het overall beeld ontbreekt: geen antibiotica, geen voedingsadviezen en geen persoonlijke en mondelinge terugkoppeling naar de familie.
Achteraf bleek dat mevrouw L leed aan diabetes. Uit het cliëntendossier blijkt dat zowel het zorgpersoneel als de huisarts hiervan op de hoogte waren.
Deze belangrijke informatie te weten: het stopzetten van de hartfalenmedicatie, de diagnose diabetes en het ontstaan van de decubitus is nooit gecommuniceerd met de familie. In het zorgplan staat dat mevrouw L een pacemaker heeft en lijdt aan hoge bloeddruk.
21. Voorbeeld zorginstelling kwaliteit v
Adobe Acrobat document 779.7 KB
Download
Wondverpleegkundige Florence Loosduinse Hof
De wondverpleegkundige van Florence Loosduinse Hof heeft tweemaal een bezoek gebracht aan mevrouw L. te weten op 15 september en op 26 september 2015 na ontslag uit het HMC Bronovo ziekenhuis. De behandeling van decubitus necrose heeft zij overgedragen aan het zorgpersoneel die geen ervaring had op dit gebied.
De afdeling Decubitus en Wondzorg van het HMC Bronovo hoort specialist te zijn op het gebied van complexe wondzorg en decubitus.
Het overall beeld ontbreekt. De vraag is: wat is er gedaan om de gezondheidssituatie van mevrouw L te verbeteren?
Ontslagmedicatie: Amiodarone en achter de rug van de familie afspraken met de huisarts voor levensbeëindiging.
42. Voorbeeldbrief Geschillencie Thuiszo
Adobe Acrobat document 540.9 KB